Conferinta Anuala UNSAR: “PROVOCAREA PREZENTULUI – PARTENERIAT PENTRU O ROMANIE ASIGURATA”

Evenimentul a avut loc pe 12 decembrie 2018, incepand cu ora 08:30, la Hotel Marriott din Bucuresti, Sala Constanta. Conferinta a reunit speakeri de top, la nivel national si international, membri ...

UNSAR și Academia Titi Aur lansează o campanie de educație și prevenție rutieră adresată studenților

București, 6 noiembrie 2018: UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Academia Titi Aur lansează campania de educație și prevenție rutieră ATENT ÎN TRAFIC. ...

Industria europeană a asigurărilor se reunește la București în 2019

România este prima țară din Europa Centrală și de Est care va găzdui Conferința Anuală a Insurance Europe, federația europeană a asociațiilor asigurătorilor și reasigurătorilor. Evenimentul va avea ...

Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise după fenomenele meteo din lunile iunie-iulie 2018

13 August 2018, București- Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – anunță că au fost deschise peste 2.500 de dosare de daună, după fenomenele ...

UNSAR subliniază importanța încheierii polițelor de asigurare a locuințelor

17 iulie 2018, București – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România dorește să informeze publicul în  legătură cu beneficiile fiecărui tip de poliță de asigurare ...

Comisia Europeană: Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislaţia comunitară

București, 23 februarie 2017. Comisia Europeană atenţionează, în raportul de ţară publicat ieri, că măsurile de plafonare a tarifelor polițelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României anul trecut, încalcă prevederile Directivei Solvency II, ale cărei standarde au fost adoptate şi de România la începutul anului 2016. În plus, în același raport este menționat faptul că această măsură agravează starea pieței de asigurări.

Aşa cum au afirmat în numeroase rânduri şi reprezentaţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Comisia Europeană notează că intervenţia statutului în fixarea preţurilor pentru o anumită categorie de servicii, în absenţa unui sistem general de control, încalcă legislaţia comunitară.

Conform oficialilor europeni, astfel de inițiative asumate de către guvernanţi dăunează predictibilităţii cadrului legal şi nu fac altceva decât să submineze stabilitatea mediului financiar şi a sentimentului de încredere al investitorilor. De asemenea, aceste măsuri tind doar să pună o presiune şi mai mare în viitorul apropiat pe afacerile societăţilor care activează în sectorul de asigurări.

UNSAR a atras atenţia încă de la sfârşitul anului trecut în legătură cu încălcările legislaţiei europene de către OUG 54/2016 şi în acest sens a sesizat şi Comisia Europeană. În acest moment, cazul este în analiză organismelor europene, iar România riscă infringementul.

Mai mult, orice alte aspecte restrictive din legislația privind RCA, care ar face referire la costuri impuse, ar putea duce la același risc de infringement pentru România.

Deși scopul declarat al adoptării acestei măsuri a fost stabilizarea și echilibrarea pieței de asigurări, plafonarea tarifelor RCA conduce la  dezechilibre operaționale majore. Impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar și peste zece ani.

UNSAR atrage atenția că toate aceste efecte negative se pot răsfrânge asupra consumatorilor, tocmai cei pe care legislația ar trebui să-i protejeze. Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a dus la cazuri în care un sofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un șofer cu istoric de daune.

Având în vedere toate aceste elemente, UNSAR susține promovarea unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la dezechilibrele din piața RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă. O măsură foarte importantă este creșterea siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea, având în vedere faptul că România este pe primul loc în Europa la acest capitol. În plus, UNSAR reiterează necesitatea introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale, care să asigure un tratament nediscriminatoriu pentru persoanele prejudiciate și să reducă presiunea exercitată în acest moment asupra primelor RCA.