Conferinta Anuala UNSAR: “PROVOCAREA PREZENTULUI – PARTENERIAT PENTRU O ROMANIE ASIGURATA”

Evenimentul a avut loc pe 12 decembrie 2018, incepand cu ora 08:30, la Hotel Marriott din Bucuresti, Sala Constanta. Conferinta a reunit speakeri de top, la nivel national si international, membri ...

UNSAR și Academia Titi Aur lansează o campanie de educație și prevenție rutieră adresată studenților

București, 6 noiembrie 2018: UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Academia Titi Aur lansează campania de educație și prevenție rutieră ATENT ÎN TRAFIC. ...

Industria europeană a asigurărilor se reunește la București în 2019

România este prima țară din Europa Centrală și de Est care va găzdui Conferința Anuală a Insurance Europe, federația europeană a asociațiilor asigurătorilor și reasigurătorilor. Evenimentul va avea ...

Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise după fenomenele meteo din lunile iunie-iulie 2018

13 August 2018, București- Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – anunță că au fost deschise peste 2.500 de dosare de daună, după fenomenele ...

UNSAR subliniază importanța încheierii polițelor de asigurare a locuințelor

17 iulie 2018, București – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România dorește să informeze publicul în  legătură cu beneficiile fiecărui tip de poliță de asigurare ...

UNSAR subliniază importanța încheierii polițelor de asigurare a locuințelor

17 iulie 2018, București – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România dorește să informeze publicul în  legătură cu beneficiile fiecărui tip de poliță de asigurare a locuinței, obligatorie sau facultativă, mai ales în contextul recentelor fenomene atmosferice periculoase.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale reprezintă un produs de bază cu caracter obligatoriu, reglementat prin legislația națională și care prevede, de asemenea, riscurile pe care acest tip de poliță le acoperă (cutremure, inundații și alunecări de teren).

Această asigurare are o componentă socială extrem de importantă, de aici rezultând și tariful său unic – 10 sau 20 de Euro – pentru toate locuințele din orice județ al țării, indiferent de riscul la care acestea sunt cel mai frecvent expuse, sumele asigurate fiind în limita a 10.000, respectiv 20.000 de Euro, în funcție de tipul locuinței.

Necesitatea asigurării obligatorii a locuinței este cu atât mai mare cu cât multe zone ale țării sunt expuse unui risc major de a fi puternic afectate de inundații, categorie de dezastre naturale care a cauzat cele mai multe daune avizate până în acest moment.

Sistemul de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale are așadar un caracter social, fiind bazat pe mutualizarea riscurilor și pe solidaritatea cetățenilor, adică un număr cât mai mare de locuințe asigurate.

Prin urmare, utilitatea asigurării obligatorii (polița PAD) în creșterea gradului de securitate socială pentru proprietarii de locuințe din România este evidentă.

De asemenea, pentru o protecție completă, acoperirea poliței obligatorii care are un caracter de bază poate fi extinsă prin accesarea unuia dintre numeroasele produse de asigurare facultativă a locuinței disponibile. Prin intermediul unei astfel de polițe facultative, protecția locuinței devine completă: toate dependințele și construcțiile anexe ale unei gospodării pot fi reconstruite cu ajutorul despăgubirilor plătite de asigurători; oferă protecție suplimentară pentru cele trei riscuri de dezastre naturale – peste sumele asigurate prin polița obligatorie PAD; sunt acoperite și alte riscuri precum incendiul, explozia, fenomene atmosferice (de ex. furtuna, vijelia, grindina), apa de conductă/ inundația de la vecini, care au o incidență foarte ridicată; locuința este asigurată la valoarea ei reală, iar bunurile distruse din casă pot fi, de asemenea, despăgubite.

Sunt aproximativ 8,9 milioane de locuințe în România și din păcate, la finalul lunii martie 2018 erau în vigoare 1.415.262 de polițe de asigurare facultativă a locuinței. Gradul de penetrare de doar 16% este extrem de mic dacă luăm în calcul riscurile la care este expusă o locuință, dar și gradul de penetrare mult mai mare atins în alte țări europene.

În cazul asigurărilor obligatorii de locuință (polițele PAD) gradul de penetrare este aproape la fel de mic: potrivit datelor PAID, la finalul lunii iunie 2018 erau 1.690.193 de polițe în vigoare, adică un grad de penetrare de 19%.

Conform unui studiu recent realizat de UNSAR asupra percepției consumatorilor privind asigurările obligatorii și facultative de locuințe, 8 din 10 respondenți afirmă că au auzit despre obligativitatea cetățenilor de a-și asigura locuința împotriva dezastrelor naturale prin polița obligatorie, PAD.

În opinia celor mai mulți dintre intervievați, factorii care i-ar motiva să-și încheie asigurarea obligatorie are legătură cu o mai bună informare (66%) și luarea unor măsuri pentru respectarea prevederilor legale privind aplicarea amenzilor de către primari (23%).

51% dintre cei intervievați sunt de părere că autoritățile locale (primării, consilii județene) ar trebui să se ocupe de informarea cetățenilor privind obligativitatea de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale.

UNSAR este preocupată continuu de identificarea și promovarea unor măsuri pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare a locuințelor și este implicată activ în dialogul cu autoritățile pentru găsirea celor mai bune soluții, atât în ceea ce privește segmentul asigurării obligatorii a locuințelor, dar mai ales în ceea ce privește acțiunile de educare a cetățenilor și protecția la dezastre.

De o importanță majoră este însă și implicarea tuturor proprietarilor de locuințe din România care trebuie să se informeze asupra asigurărilor de locuințe, atât obligatorii, cât și facultative. Asigurarea oferă protecția necesară atât în eventualitatea unui dezastru natural major, cât și în cazul unor daune minore care însă pot destabiliza serios bugetul oricărei familii.