unsar_header_aprilie2015

Comisia Europeană: Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislaţia comunitară

București, 23 februarie 2017. Comisia Europeană atenţionează, în raportul de ţară publicat ieri, că măsurile de plafonare a tarifelor polițelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României ...

unsar_header_daune_auto_aprilie_2015

Adrian MARIN, preşedintele UNSAR: Digitalizarea a schimbat profund caracterul consumatorului, în special al generaţiei Millennials

Adrian MARIN, președintele UNSAR, a participat pe 23 februarie la Digital Banking & Insurance Conference, eveniment dedicat industriei bancare şi industriei de asigurări din România, unde a ...

unsar_rezultate_2012

Adrian MARIN, Președintele UNSAR: Creșterea interesului consumatorilor pentru asigurările facultative, soluție pentru stabilizarea pieței de asigurări

Adrian MARIN, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, a vorbit în cadrul conferinței „Industria Asigurărilor, la un nou start”, ...

unsar_header_daune_auto_aprilie_2015

Mădălin ROȘU a vorbit la Viena despre provocările de pe piața RCA, în cadrul Motor Insurance Conference

Mădălin Roşu, Responsabilul Secţiunii de Asigurări Auto din cadrul UNSAR, a vorbit despre noile provocări de pe piaţa RCA din România în cadrul evenimentului Motor Insurance Conference 2017 care a ...

conf_asig_2016

Consolidarea reputațională, factor de creștere pentru industria de asigurări din România

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a organizat luni, 27 iunie, a V-a ediție a Conferinței Anuale a Asigurătorilor din România, cea mai importantă adunare ...

Asiguropedia

Cine suntem

UNSAR_2

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR  este  o organizatie profesionala constituita in anul 1994, in baza OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile. Uniunea a luat fiinta la initiativa unui grup de 13 companii de asigurare si reasigurare, iar in prezent numara 17 membri cu drepturi depline, precum si 5 membri asociati.

Conform statutului Asociatiei, UNSAR este o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul dezvoltării şi extinderii colaborării si cooperarii in domeniul asigurărilor şi reasigurărilor.

Principalele obiective al activitatii UNSAR vizeaza apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasigurătorilor din Romania, membri ai Asociatiei, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ existent in domeniul asigurarilor, initierea de solutii legale adecvate cu privire la modificarile legislaţiei in vigoare, promovarea  activitatii de asigurari din Romania, promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international.

Organul suprem de conducere al UNSAR il reprezinta Adunarea Generala a membrilor Uniunii, iar activitatea operationala desfasurata intre doua Adunari Generale este asigurata de un Comitet de Directie compus din sapte membri.

Presedintia UNSAR  este asigurata de compania aleasa de Adunarea Generala, sa exercite aceasta functie.  Presedintele este reprezentantul societatii care detine Presedintia UNSAR.

In cadrul Asociatiei isi desfasoara activitatea mai multe Sectiuni si Comisii  care se intrunesc periodic pentru a dezbate probleme tehnice curente ale activitatii Uniunii si  a propune conducerii Asociatiei solutii de rezolvare a acestora. Sectiunile sunt conduse de catre Responsabili ai Sectiunilor , persoane desemnate de Comitetul de Directie al UNSAR.

De asemenea, pe langa UNSAR functioneaza Comisia de arbitraj in domeniul asigurarilor. Infiintata in anul 2002, ca organism independent, Comisia de Arbitraj are drept obiectiv rezolvarea pe cale amiabila  a diferentelor dintre asiguratori. Este vorba in primul rand de concilierea societatilor  de asigurare in cazul regreselor administrative in asigurarile auto dar si despre diferendele in ce priveste tratarea si reglementarea cererilor de indemnizare.

Membrii Asociatiei: societatile de asigurare, societatile de reasigurare sau societatile de asigurare-reasigurare inregistrate in Romania. Asociatia poate avea si membrii asociati care in principal nu au drept de vot si platesc 1/3 din cotizatia de membru cu drepturi depline. La data de 21 octombrie 2016, membrii UNSAR sunt in numar de 22 societati de asigurare care reprezinta peste 90% din piata asigurarilor (dupa volumul de prime brute subscrise). Membrii cu drepturi depline sunt in numar de 17 societati si membrii asociati sunt cinci societati.

UNSAR este membra la asociatii internationale:

  • Membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – Insurance Europe. (federatia asociatiilor asiguratorilor din Europa) din anul 2007. In cadrul Insurance Europe Florentina Almajanu este membru permanent al Comitetului Executiv (Executive Committee – ExCo) si Adrian Marin este membru al Consiliului Strategic (Strategic Board) in perioada iunie 2013 – iunie 2014.

Colaborare:

  • La nivel National

– Colaborarea cu Autoritatea de Supraveghere cu privire la legislatia primara si secundara (si orice alta problematica din sectorul de activitate)
– Relationare cu institutiile statului: Guvern (Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii etc.) si Parlament (Senat, Camera Deputatilor), Politia Romana etc.
– Cu asociatiile din domeniul asigurarilor si din domeniul financiar bancar (ex.: UNSICAR, ARA, ADAR, ARB, APAPR etc.)

  • La nivel International:

– Cu asociatiile asiguratorilor din toate tarile Europene in special, dar nu numai;
– Cu toate entitatile interesate de domeniul asigurarilor / reasigurarilor (ex.: reasiguratori, etc.).

Documente interne