UNSAR a participat la Conferinta internationala „A New Deal for European and Romanian Financial Services Users”

UNSAR a participat in data de 3 aprilie 2019 la Conferinta internationala „A New Deal for European and Romanian Financial Services Users”, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor, asociatiilor si companiilor de asigurari si pensii private.

Conferinta, organizata in cadrul ASE Bucuresti, a marcat si a 10-a aniversare a BETTER FINANCE. Sub egida Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, conferinta a adus in discutie necesitatea unor noi oferte pentru utilizatorii de servicii financiare romani si europeni, concentrandu-se in special pe evolutiile UE si nationale in domeniul pensiilor si asigurarilor de viata, dar si pe piata de capital.

In ceea ce priveste dezvoltarea pietei de asigurari de viata din Romania, cred – iar multi dintre voi stiu acest lucru -, ca raspunsul este, de fapt, un puzzle. Cred ca sunt cel putin trei factori care contribuie la faptul ca piata de asigurari de viata din Romania are o pondere de doar 20-21% din totalul primelor brute subscrise la nivelul intregii industrii. Cei trei factori sunt, nu neaparat in aceasta ordine: nivelul insuficient de educatie financiara, venitul scazut al populatiei si lipsa deductibilitatilor. In acest sens, avem, la nivelul UNSAR, mai multe proiecte care sa sustina dezvoltarea viitoare a pietei. Printre acestea se numara prima campanie de informare privind asigurarile de viata dedicata tinerilor – #gatapentruVIATA„, a spus Alexandru CIUNCAN.

In ceea ce priveste nivelul de educatie financiara, Alexandru CIUNCAN a citat un studiu, prezent si intr-un raport recent realizat de KPMG, potrivit caruia, in Romania, doar 1 din 5 adulti are o intelegere de baza a produselor financiare, in comparatie cu 1 din 3 la nivel european. „Ca tara, cred ca avem multe de recuperate in acest sens”.

„De asemenea, consider ca, spre deosebire de acum 15 ani, industria de asigurari, si nu numai, s-a schimbat mult, in termeni de transparenta, de produse unit-linked etc. Ceea ce nu s-a schimbat este cota pe care segmentul de asigurari de viata o detine la nivelul primelor brute subscrise din totalul industriei”, a adaugat Alexandru CIUNCAN.Share This