Industria europeană a asigurărilor se reunește la București în 2019

România este prima țară din Europa Centrală și de Est care va găzdui Conferința Anuală a Insurance Europe, federația europeană a asociațiilor asigurătorilor și reasigurătorilor. Evenimentul va avea ...

Peste 2.500 de dosare de daună au fost deschise după fenomenele meteo din lunile iunie-iulie 2018

13 August 2018, București- Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – anunță că au fost deschise peste 2.500 de dosare de daună, după fenomenele ...

UNSAR subliniază importanța încheierii polițelor de asigurare a locuințelor

17 iulie 2018, București – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România dorește să informeze publicul în  legătură cu beneficiile fiecărui tip de poliță de asigurare ...

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – consideră că autoritățile au luat cea mai bună decizie privind asigurările de garanție

19 iunie 2018, București – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – consideră că decizia autorităților privind menținerea asigurărilor de garanție ...

Asigura-te ca stii

Infiintarea grupurilor comune de lucru ASF – UNSAR

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a intalnit pe 24 noiembrie 2015 cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) pentru a discuta constituirea a patru grupuri comune de lucru in vederea elaborarii unor proiecte de ajustari legislative care sa sustina stabilitatea pietei asigurarilor si sa raspunda cat mai bine nevoilor asiguratilor.

Cele patru grupuri de lucru sunt axate pe asigurarile obligatorii (RCA si asigurari de locuinte), asigurarile agricole, asigurarile de viata si sanatate, respectiv pe distributia si dezvoltarea de produse de asigurare, avand ca prioritate identificarea problemelor din fiecare domeniu si elaborarea de propuneri de amendare si completare a cadrului legislativ si normativ in vederea lansarii de produse noi si a dezvoltarii pietei.

O prima propunere de actualizare legislativa lansata in cadrul intalnirii de ieri se refera la revizuirea si modernizarea prevederilor Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care reglementeaza asigurarile RCA. Propunerea urmeaza sa fie dezvoltata in cadrul grupului de lucru dedicat asigurarilor obligatorii.

Printre proiectele grupurilor comune de lucru se mai numara revizuirea legislatiei privind asigurarile obligatorii de locuinte, crearea unui mecanism de incurajare a incheierii de asigurari agricole, formularea de propuneri concrete privind definirea clara a tipurilor de asigurari de viata care pot fi deductibile, dezvoltarea canalelor de distributie a produselor de asigurare, inclusiv pentru asigurarile din categoria bancassurance.

Odata conturate, initiativele de modificare legislativa urmeaza sa fie prezentate si in cadrul dialogului cu comisiile parlamentare de resort.
Pe agenda discutiilor de ieri s-a mai aflat proiectul organizarii de catre UNSAR, in prima parte a anului viitor, a unei conferinte pe tema noului regim Solvabilitate II, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, si a impactului pe care acesta il va avea asupra pietei asigurarilor, inclusiv asupra primelor de asigurare RCA.

*********
Despre ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este institutia care autorizeaza, reglementeaza, supravegheaza si controleaza entitatile care activeaza pe piata financiara non-bancara din Romania.

Infiintata in 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de functionare si supraveghere pe trei piete care insumeaza peste 10 milioane de participanti.