1 din 2 români se teme că un cutremur sau un incendiu i-ar putea afecta locuința

București, 02 noiembrie 2023 Cutremurul și incendiul continuă să fie principalele riscuri de care se tem românii atunci când vine vorba despre locuințele lor (peste 50%), conform celui mai nou studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea UNSAR. Acest top al riscurilor este completat de furtuni și vijelii (29% dintre români), explozii (22%), inundații naturale (21%), furturi (18%) și alunecări de teren (13%).

Riscul de cutremur este conștientizat în special de românii cu vârste de peste 50 de ani, iar riscul de incendiu este conștientizat mai mult de către cei cu vârste între 18-35 de ani, din zona de Sud, București și Dobrogea.

„Faptul că românii sunt tot mai conștienți de riscurile la care sunt expuși și vor să afle mai multe despre formele de protecție financiară la care au acces ne determină să accelerăm demersurile noastre de informare – pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Este foarte important de reținut faptul că, pentru toate aceste riscuri care îi preocupă pe români atunci când se gândesc la locuințele lor, există soluții complete de asigurare, în funcție de tipul locuinței deținute. Astfel, asigurarea facultativă a locuinței reprezintă soluția potrivită pentru diverse situații neplăcute, indiferent că vorbim despre incendii, furtuni, vijelii, explozii, inundații, furt, alunecări de teren etc. Trebuie doar să alegem să primim consultanța potrivită din partea specialiștilor în asigurări.

Reamintim faptul că, anul trecut, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat proprietarilor de locuințe despăgubiri de peste 43,3 milioane lei doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuințelor, în baza asigurărilor facultative.

„Incendiul este riscul care provoacă cele mai importante daune locuințelor noastre, dar care, totodată, poate avea impact și asupra vecinilor noștri. Din acest motiv, și nu numai, o asigurare  care să răspundă specificului locuinței va face mereu diferența în cazul ivirii unor situații nefericite”, a completat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

***

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde EUR pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

 

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie– IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. „Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate– care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.Share This