13 milioane euro – despăgubiri plătite anul trecut ca urmare a incendiilor

București, 21 mai 2024 − Despăgubirile achitate anul trecut de către companiile Membre ale UNSAR pentru acoperirea prejudiciilor produse locuințelor de către incendii au depășit 63,3 milioane lei (cca. 13 milioane euro). Această valoare este cu 46% mai mare față de nivelul din 2022 și cu 150% mai mare față de cea din 2021.

Conform analizei efectuate la nivelul asociației, tot riscul de incendiu este cel care a generat și primele 10 cele mai mari dosare de daună achitate în baza asigurărilor facultative pentru locuințe. Doar pentru aceste cazuri de daună, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de cca. 12 milioane lei (2,4 milioane euro).

“În fiecare zi, 19 incendii afectează locuințele românilor. Totodată, incendiul rămâne riscul care provoacă cele mai importante daune locuințelor noastre, cu valori alarmante ale prejudiciilor. În acest context, este important de știut că o poliță facultativă de asigurare a locuinței ne poate proteja financiar de urmările acestor dezastre”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

În România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice.

Numărul incendiilor este într-o continuă creștere, iar severitatea daunelor produse este mai mult decât evidentă. Poate că și acum, înaintea sezonului estival, ar trebui să ne întrebăm cât de bine pregătiți suntem pentru a face față unui incendiu care ne-ar afecta locuința și să luăm cea mai bună decizie pentru a fi #sigurACASĂ”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

***

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.Share This