42 de ani de la cutremurul din 1977

Astăzi se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. Efectele au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieți pierdute și circa 35.000 de locuințe complet distruse.

România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează un deficit major de protecție în contextul în care asigurările de locuințe, atât cele obligatorii, cât și cele facultative, au o importanță crucială în protecția financiară a populației.

În cazul unui cutremur similar celui din 1977, studiile[1] arată că aproximativ 850.000 de locuințe ar putea fi afectate, adică peste 10% din fondul locativ al țării. Pagubele materiale s-ar situa între 3,8 și 6,6 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuințelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro.

În prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuințe din România au o poliță obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au și o asigurare facultativă[2]. Astfel, din totalul locuințelor din România, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polițe obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au și o asigurare facultativă.

“Rezultă o lipsă majoră de protecție prin asigurare în cazul locuințelor, ce poate ajunge, în cazul unui dezastru, chiar și la 5 miliarde de euro, sumă reprezentând daune neacoperite prin polițe de asigurare”, a precizat Iulia NICOLA, Specialist asigurări generale în cadrul UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

La sfârșitul trimestrului trei al anului trecut, asigurările de proprietăți, care includ și locuințele, reprezentau 15,2% din totalul pieței locale de asigurări generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei[3]. Din această sumă, 40,8% reprezintă asigurări obligatorii și facultative pentru locuințe.

Începând cu 2010, în România funcționează un program de asigurare obligatorie împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren – administrat de PAID, în baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuințe să achiziționeze o poliță PAD, a cărei sumă asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței asigurate.

Asigurările PAD reprezintă un produs de bază, având un caracter social. Pentru o protecție adecvată a locuinței, este recomandabil ca proprietarii să încheie, pe lângă polița obligatorie PAD, și o asigurare facultativă a locuinței. Astfel, clienții vor beneficia – pe lângă acoperirea de bază oferită de polița obligatorie PAD – și de protecție pentru o paletă largă de riscuri care pot afecta semnificativ locuințele.

“Așadar, pentru o protecție adecvată a locuințelor, proprietarilor le este recomandat să încheie toate asigurările necesare, respectiv atât polița obligatorie PAD, cât și o asigurare facultativă a locuinței”, a precizat Iulia NICOLA.

În 2018, UNSAR a derulat un studiu național privind asigurările de locuințe, în colaborare cu IRES. Studiul a arătat faptul că 74% dintre români sunt interesați de asigurările de locuințe, iar 4 din 5 români cunosc obligativitatea polițelor PAD.

Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul proprietarilor de locuințe cu privire la riscurile la care sunt expuși, UNSAR derulează permanent programe de educație financiară, inclusiv prin intermediul platformei Asiguropedia.ro.

[1] studiu realizat de AON Benfield, aprilie 2017. Valoarea estimată a pagubelor pe segmentul rezidențial (locuințe) depinde de modelul matematic utilizat.

[2] conform datelor ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiară.

[3] conform datelor ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiară.Share This