Deficitul de protecție al românilor în fața riscurilor a crescut

București, 01.04.2021 Populația României continuă să fie extrem de vulnerabilă în fața riscurilor, conform studiului “Asigurările de viață, instrument de protecție pentru familie”, realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți. Conform analizei, pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment neprevăzut (deces, accident, îmbolnăvire) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai.

Mai mult, deficitul de protecție al românilor în fața riscurilor a crescut cu 14% și se situa, în 2019 – cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile – la o valoare de 123 miliarde euro. Deficitul de protecție exprimă diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire etc.. Pentru multe familii, astfel de riscuri, care pot fi asigurate, determină o scădere a nivelului de trai și pot genera vulnerabilități financiare.

„Asigurările de viață sunt o soluție concretă și ușor accesibilă pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând astfel protecția oferită de sistemul public”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.
Indiferent de tipul lor (cu componentă de protecție, economisire sau investiție), asigurările de viață pot proteja împotriva efectelor pe care accidentele, bolile sau chiar decesul le au asupra situației financiare a fiecărei persoane asigurate și, respectiv, a familiei acesteia. Astfel, asigurările de viață pot preveni vulnerabilitatea financiară și dependența de sistemul de asistență socială.

Facilitarea accesului populației la asigurările de viață, dar și introducerea de pârghii care să încurajeze dezvoltarea acestui sector sunt importante pentru bunăstarea socială și economică a cetățenilor unui stat. De altfel, asigurarea de viață este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de țări în aplicarea politicilor sociale. Spre exemplu, mulți membri ai OECD – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, stimulează dezvoltarea acestui segment prin măsuri specifice, inclusiv pe zona de fiscalitate.

„Nivelul ridicat al deficitului de protecție arată vulnerabilitatea familiilor din țara noastră la evenimente neprevăzute, de natură să le diminueze resursele financiare. Din păcate, nevoia de protecție este și mai mare în această perioadă”, arată consultantul în politici publice Radu COMȘA, coordonatorul grupului de experți care au realizat studiul.

În România, cu toate că piața asigurărilor de viață a crescut constant în ultimii ani, gradul de penetrare al acesteia în PIB rămâne unul dintre cele mai mici din regiune, ceea ce denotă potențialul important de dezvoltare existent.Share This