Familiile din România sunt din ce în ce mai vulnerabile. Într-o situație neprevăzută, o familie ar avea nevoie, în medie, de 132.000 lei

București, 26 octombrie 2023 Populația României este din ce în ce mai vulnerabilă în fața riscurilor de zi cu zi, care pot conduce la accidente, îmbolnăviri și, din nefericire, chiar la decese.

Astfel, diferența dintre resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață în cazul producerii unui eveniment neprevăzut (deficitul de protecție) a atins anul trecut valoarea de 137 miliarde euro, în creștere cu 9,2% față de 2021, potrivit unei analize realizate de o echipă de experți independenți pentru UNSAR. Ponderea în PIB a acestui deficit de protecție se menține la un nivel ridicat, de 48%. Concret, într-o astfel de situație neprevăzută, o familie din țara noastră ar avea nevoie, în medie, de 132.000 lei.

Asigurările de viață pot contribui la reducerea vulnerabilității familiilor din România și a dezechilibrelor sociale. O dezvoltare susținută a acestui sector ar putea ajuta la ameliorarea disparităților sociale și la creșterea nivelului de bunăstare al populației. Multe dintre statele membre ale Uniunii Europene și OECD încurajează asigurările de viață prin instrumente fiscale, inclusiv prin scăderea impozitelor sau prin posibilitatea de a deduce primele de asigurare. În țara noastră, asigurările de viață reprezintă doar 16% din totalul pieței de asigurări[1] și au un grad redus de penetrare în comparație cu celelalte țări din regiune.

De altfel, acordarea deductibilităților fiscale pentru primele de asigurare de viață de protecție ar aduce beneficii semnificative pentru populație, permițând menținerea unui standard decent de trai, diminuând dependența populației de beneficiile sociale oferite de stat și încurajând responsabilitatea individuală.

„Asigurările de viață, cu funcția lor esențială de a oferi protecție, pot ajuta la atenuarea fragilității familiilor și la echilibrarea diferențelor sociale din România. Interesul în creștere din societate pentru aceste polițe ne arată că tot mai mulți români caută soluții pentru a se proteja în fața riscurilor”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

În același timp, românii încep să simtă beneficiile oferite de aceste polițe. Astfel, în 2022, protecția financiară oferită prin indemnizațiile brute plătite în baza asigurărilor de viață a crescut cu 25%, până la valoarea de 1.8 miliarde lei. Desigur, valoarea ar putea fi mai mare, dacă și gradul de cuprindere în asigurare ar crește.

„Alegerile potrivite, făcute la timp și în cunoștință de cauză, sunt cheia pentru bunăstarea unei familii. În acest context are loc cea de a patra ediție a campaniei #gatapentruVIATA, o inițiativă de educație financiară dedicată asigurărilor de viață și sănătate și adresată, cu precădere, familiilor cu copii”, a precizat Roxana BĂLUȚĂ, Specialist Asigurări de Viață și Sănătate și Coordonator Programe UNSAR.

***

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România, Membri ai UNSAR, plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde EUR pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

 

[1] potrivit Raportului ASF T4/2022Share This