UNSAR propune autoritatilor introducerea beneficiilor fiscale pentru asigurarile de viata

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR – a realizat un raport de analiza, ale carui concluzii demonstreaza existenta unui deficit semnificativ de protectie a romanilor si subliniaza slaba acoperire a populatiei pentru varsta de pensionare.

Conform estimarilor, deficitul de protectie, adica diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile, era de 98 de miliarde de euro in 2008. In ceea ce priveste economisirea pentru varsta pensionarii, in prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii, respectiv mai putin de 5 milioane de persoane din cele 10,5 milioane cat numara populatia activa. Aceasta in conditiile in care Romania este o ţara care are deja una dintre cele mai ridicate rate ale contribuţiilor la asigurari sociale din Europa

Deficitul de protectie şi existenta unuia dintre cele mai ingrijoratoare scenarii de evoluţie demografica accentueaza presiunea pe termen mediu si lung asupra bugetului asigurarilor sociale. De aceea, stimularea comportamentului privat de protecţie şi economisire pe termen lung devine principala solutie pentru sustenabilitatea sistemului asigurarilor sociale.

Plecand de la acest raport, UNSAR propune Guvernului acordarea unei deductibilitati fiscale pentru primele subscrise la contractele de asigurari de viaţa cu o maturitate mai mare de 10 ani, in limita de 400 de euro pe an pentru angajat si angajator. Rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care respecta scopul initial al contractului. Propunerea actuala exclude asigurarile de viata atasate creditelor bancare.

„Cultura economisirii pe termen lung lipseste aproape cu desavarsire in Romania. Daca pana in 1989, aproape in orice familie exista un libret de economii, comportamentul romanilor a fost deturnat aproape in totalitate spre un consum excesiv, in special dupa anul 2000. Pentru piata de asigurari, aceasta schimbare s-a tradus printr-o crestere destul de lenta a segmentului de asigurari de viata. Cred ca introducerea deductibilitatii pentru produsele de asigurari de viata ar impulsiona nu doar cresterea acestui segment, ci si apetenta potentialilor clienti spre instrumente de economisire pe termen lung”, a declarat presedintele UNSAR, dl Cristian Constantinescu.

Conform estimarilor UNSAR, nivelul propus al deductibilitatii, de 400 de euro, ar avea efecte benefice asupra tuturor partilor implicate: consumator, economie, buget de stat si industria asigurarilor de viata.

Pentru consumatori, deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung.

Volumul suplimentar de investiţii generat de deductibilitate are un impact direct asupra cresterii economice. Acesta este semnificativ si ar putea ajunge la 3,7 miliarde RON* in perioada 2010-2015.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde lei* vor compensa in proportie de peste peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii. Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii provine din mai multe surse: cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate.

Pentru industria de asigurari de viata, va aduce dublarea penetrarii in Produsul Intern Brut. Astfel, intr-un interval de 5 ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, in 2009. O astfel de masura va reduce parţial deficitul de protectie.

„Suntem constienti ca orice initiativa din partea consumatorilor de a aloca o parte din venit pentru protectie sau pentru economisire este un efort, uneori considerabil. De aceea, facem demersuri ca acest efort sa fie incurajat si rasplatit de cate autoritati, in aceeasi masura in care inceram sa explicam beneficiile importante pe care le ofera aceste produse. Consideram ca beneficiul fiscal, pe care UNSAR il propune, va aduce treptat o schimbare de mentalitate in randul populatiei, in ceea ce priveste protectia oferita doar de acest tip de instrumente financiare si va dezvolta un comportament proactiv cu privire la economisirea pe termen lung”, a declarat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman.

Membrii UNSAR sunt de acord ca, in absenţa unui stimulent fiscal, deficitul de protectie a populatiei ar putea stagna la acelasi nivel ingrijorator si impovarator pentru bugetul de stat, iar cresterea prognozata a penetrarii in PIB a asigurarilor de viata ar fi mult mai redusa.

Pentru mai multe informaţii, va rugam contactaţi:

Dana Dobre

consilier comunicare UNSAR