Provocările și obiectivele UNSAR pentru anul 2016, prezentate de Florentina ALMĂJANU, Director General

Florentina ALMĂJANU, Director General UNSAR, a vorbit despre stadiul actual al pieței de asigurări din România, dar și despre provocările și obiectivele UNSAR pentru anul 2016, cu prilejul unei întâlniri bilaterale între UNSAR și Asociația Asigurătorilor din Austria (VVO), organizată pe 11 iulie 2016 în Viena.

După o prezentare generală a cifrelor raportate la sfârșitul anului 2015, Florentina ALMĂJANU a vorbit despre proiectele și obiectivele UNSAR pentru principalele tipuri de asigurări.

Asigurările RCA

Conform statisticilor UE, drumurile din România produc cele mai multe decese din Europa, aproape dublu față de media Uniunii. România conduce în anul 2015 două clasamente sumbre: cel al numărului de decese în accidente rutiere (95 de vieți pierdute pentru fiecare milion de locuitori, față de o medie europeană de 51,5) și cel al victimelor din rândul pietonilor (mai mult de o treime, în timp ce media europeană este de 22%). Astfel, circa 1.900 de români și-au pierdut anul trecut viața în accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vătămări corporale.

Frecvența accidentelor în Romania este de 7/ 8% și cea mai mare din CEE. Despăgubirile pentru vătămări corporale pe RCA cresc alarmant, de la an la an, iar costurile suplimentare generate de absența unui sistem predictibil sunt transferate asiguraților.

România se confruntă cu un vid legislativ în domeniul daunelor morale, iar acest lucru are consecințe negative atât pentru victimele accidentelor, cât și pentru asigurați. Soluția propusă de UNSAR este introducerea în proiectul de lege RCA a unui sistem tabelar bazat pe puncte traumatice pentru acordarea despăgubirilor nepatrimoniale.

Asigurările private de sănătate

Estimarea UNSAR este că piața va înregistra o tendință de creștere în următorii ani, în special datorită extinderii facilităților fiscale. Un aspect important adus de noul Cod Fiscal este ridicarea plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate, de la 250 euro, la 400 euro pe an/persoana. Facilitatea fiscală a fost extinsă și pentru primele plătite individual, nu doar pentru cele susținute de către angajator.

Pentru dezvoltarea pe termen lung a acestei piețe, asigurările private de sănătate trebuie să reprezinte o soluție pentru creșterea sustenabilității financiare a sistemului sanitar. Obiectivul UNSAR este transformarea pieței de asigurări private de sănătate într-o piață preponderent complementară.

 Asigurările de viață

România se află pe ultimele locuri în Europa cu o pondere a PBS în PIB pentru asigurările de viață de 0,2%, de 22 ori mai puțin față de media europeană (4,5%). Valoarea nominală a pieței asigurărilor de viață a scăzut continuu începând cu 2008.

UNSAR are ca obiectiv dezvoltarea segmentului de asigurări de viață cu componentă de protecție prin introducerea unui regim fiscal stimulativ și prin creșterea gradului de informare asupra beneficiilor acestui produs.

Asigurările de locuințe

Pentru asigurările obligatorii de locuințe s-a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani, în timp ce pentru asigurările facultative de locuințe trendul înregistrat este unul descendent.

Piața asigurărilor de locuințe a fost impactată de modificări legislative, mai exact de introducerea în lege a prevederii conform căreia polița facultativă pentru locuințe se poate emite numai dacă există deja încheiată o poliță PAD.

Asigurările agricole

UNSAR propune un model de politică publică pentru managementul eficient al riscurilor în agricultură.

Ținând cont de particularitatea fermierului român, de slaba infrastructură agricolă existentă în țara noastră, dar și de factorii de blocaj în constituirea fondurilor mutuale pentru sprijinul fermierilor ca urmare a pierderilor cauzate de un fenomen climatic nefavorabil, UNSAR propune implementarea unui sistem de management al riscurilor în agricultură bazat pe trei niveluri distincte:

  1. Responsabilizarea individuală a fermierului – facilități fiscale;
  2. Mutualizarea riscurilor climatice prin intermediul companiilor de asigurare și subventionarea primelor de asigurare în vederea creșterii gradului de accesibilitate a fermierilor;
  3. Crearea Fondului Național de Solidaritate în Agricultură.

 

Click aici pentru a vizualiza prezentarea Piața de asigurări din România. Obiectivele și provocările UNSAR pentru 2016, susținută de Florentina ALMĂJANU



Share This