București, 14 iulie 2022 Asigurările voluntare de sănătate se află în topul polițelor spre care românii și-au îndreptat atenția în 2022. Astfel, 4 din 10 români (39%) spun că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, acestea fiind urmate de asigurările de locuințe și de cele de călătorie în străinătate, potrivit celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR – IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România.
Conform aceluiași studiu, românii sunt dispuși să plătească suplimentar față de asigurările sociale de sănătate pentru a avea acces mai rapid și o calitate mai ridicată a serviciilor medicale. Comparativ cu anul 2021, proporția celor care sunt dispuși să plătească suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut în cazul tuturor serviciilor medicale, în medie cu peste 3 puncte procentuale.
Intervențiile chirurgicale (79%), recuperarea medicală (77%) și spitalizarea (76%) rămân în continuare în top 3 servicii pentru care românii sunt dispuși să plătească mai mult. Alte servicii medicale de care cei intervievați s-au arătat interesați sunt analizele de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgență. Mai mult, 43% dintre respondenții studiului ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, în cazul unor servicii nedecontate de sistemul public.
„Asigurările voluntare de sănătate sunt o soluție concretă și rapidă pentru a facilita accesul românilor la anumite categorii de servicii medicale. Acest tip de poliță de asigurare degrevează sistemul public de o serie de cheltuieli cu serviciile medicale și, în același timp, contribuie la creșterea protecției familiilor în cazul apariției unor dezechilibre financiare cauzate de boli sau accidente”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.
După primele trei luni ale anului în curs, protecția financiară oferită românilor prin intermediul asigurărilor voluntare de sănătate a crescut cu 28% față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest fapt este o dovadă suplimentară a creșterii constante a interesului clienților pentru polițele voluntare de sănătate și pentru beneficiile care rezultă din acestea.
Barometrul UNSAR – IRES a fost realizat în mai 2022 pe un eșantion format din 1.000 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ±3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
***
Despre UNSAR
Înființată în 1994, UNSAR– Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.
Despre IRES
Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie– IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. „Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate– care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.”