Studiu UNSAR-IRES: Aproape 7 din 10 români declară că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu locuințele lor

București, 31 octombrie 2019: 65% dintre români plasează incendiul pe primul loc în topul riscurilor care îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu locuințele lor, arată studiul ”Percepția românilor față de asigurările de locuințe”, realizat în septembrie 2019 de către IRES, la solicitarea UNSAR.

Alte riscuri de care se tem românii sunt cutremurele (57%), furtunile şi vijeliile (50%), precum şi furturile din locuinţe (40%), exploziile (34%), inundațiile (30%) și alunecările de teren (19%).

Remarcăm o schimbare a percepţiei românilor în ceea ce priveşte riscurile care le pot afecta locuinţele: dacă în 2018 românii se temeau cel mai mult de cutremure (56%), apoi de incendii (54%), în 2019 incendiile sunt pe primul loc între temerile românilor în legătură cu locuinţele lor (65%, o creştere cu 11 p.p. faţă de 2018), pe locul secund fiind cutremurele (57%).

„Protecţia oferită de industria de asigurări este o cale importantă pentru a absorbi riscurile care îi îngrijorează pe români. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinței și a bunurilor ar trebui să fie o prioritate”, a declarat Adrian MARIN, Preşedinte UNSAR.

În acelaşi timp, studiul UNSAR a mai arătat şi că aproximativ 71% dintre români sunt interesați și foarte interesați de asigurarea locuințelor, iar 31% dintre aceștia declară că intenționează să încheie o asigurare obligatorie PAD și o asigurare facultativă a locuinței în următorul an.

Aproximativ 8 din 10 respondenți (81%) afirmă că au auzit de polița obligatorie PAD, aceștia fiind în pondere mai mare din rândul persoanelor cu vârsta peste 35 de ani și care au studii medii sau superioare. Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu se consideră informați cu privire la asigurările de locuinţe, principalele surse de informare fiind televiziunea (63% în 2019, faţă de 50% în 2018) și internetul (37%).

La sfârșitul lunii iunie 2019 erau în vigoare 1,51 milioane de polițe facultative pentru locuințe, respectiv 1,72 milioane de polițe obligatorii PAD[1]. Cu toate acestea, doar 19% din locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie PAD, iar doar 16,7% au şi o asigurare facultativă, ceea ce reprezintă un grad de asigurare scăzut în comparație cu riscurile la care sunt expuse locuințele românilor.

Printre obstacolele enumerate în ceea ce priveşte încheierea unei poliţe obligatorii PAD se află lipsa banilor, a informațiilor, lipsa interesului, lipsa conștientizării consecințelor riscului și amenzile prea mici. Totodată, 33% dintre participanți consideră că un nivel mai mare al veniturilor ar reprezenta un stimulent pentru încheierea asigurărilor obligatorii PAD, alături de o mai bună informare (32%).

Realizăm constant astfel de cercetări sociologice la nivelul UNSAR. Ne interesează percepţia consumatorilor din România faţă de riscurile la care se expun şi încercăm constant să creștem gradul de informare a populației”, a mai precizat Președintele UNSAR.

Studiul a fost realizat de IRES la solicitarea UNSAR pe un eșantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional, în septembrie 2019, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), având o eroare maximă tolerată de +/-3%.

*Totuși, 81% dintre români consideră că preţul poliţei obligatorii PAD (10 / 20 Euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei) este potrivit.

[1] Conform raportului “Evoluţia pieţei asigurărilor S1 2019”, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.Share This