ASF – Autoritatea de Supraveghere in Asigurari monitorizeaza continuu distributia de asigurari

Ca urmare a solicitarii ASF, informam ca, in conformitate cu Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, ASF monitorizeaza piata produselor de asigurari si isi exercita in mod direct competentele de supraveghere, de investigare necesare in exercitarea atributiilor si de impunere a sanctiunilor prevazute in lege, in conformitate cu cadrul juridic national.

 

Conform principiilor si informatiilor generale prevazute in lege, distribuitorii de asigurari trebuie sa actioneze intotdeauna onest, corect si profesionist, astfel incat sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor, fiindu-le interzis: sa fie remunerati, precum si sa isi remunereze personalul si sa ii evalueze performantele intr-un mod incompatibil cu obligatia de a actiona in conformitate cu cele mai bune interese ale clientilor.

 

Astfel, raportarile privind incalcarile efective sau potentiale ale prevederilor legale de catre distribuitorii de asigurari sunt primite de catre ASF prin intermediul unor canale de comunicare care asigura confidentialitatea raportorilor. In acest context, ASF a primit informari care se refera la potentiale cazuri de co-interesare a anumitor persoane din cadrul societatilor de asigurare cu privire la comisioanele acordate de catre asiguratori intermediarilor de asigurari.

 

Prin urmare, ASF atrage atentia asupra acestor evenimente si recomanda tuturor actorilor din piata de distributie a asigurarilor sa raporteze catre ASF si/sau alte autoritati abilitate daca au cunostinte despre cazuri de incalcari ale prevederilor legii cu privire la distributia de asigurari.

 

***

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.Share This